Pieczona gęś nadziewana jabłkami i bakłażanem. Podana z całymi pieczonymi ziemniakami i sałatką.
Ingredients
- 1 nieduża gęś - około 4 kg
- 3 ząbki czosnku
- 3 kwaśne twarde jabłka
- 200 g bakłażana
- 4 świeże śliwki - opcjonalnie
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka soli
*
ZIEMNIAKI
- 6 niedużych ziemniaków jednakowej wielkości
SAŁATKA
- 2 buraki ćwikłowe
- 2 kiszone ogórki
- 4 marynowane pieczarki
- 2 łyżki majonezu
- natka pietruszki
*
Instructions
Z tuszki usunąć widoczny tłuszcz.
Czosnek przepuścić przez praskę, dodać sól, pieprz przyprawy ziołowe, wymieszać.
Natrzeć gęś wewnątrz i zewnątrz i odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki.
Następnego dnia na około 6 godzin przed planowanym obiadem, wyjąć gęś z lodówki.
Obrać jabłka i pokroić na ćwiartki.
Bakłażan obrać i pokroić w grubszą kostkę, śliwki pokroić na połówki.
Napełnić wnętrze tuszki i spiąć wykałaczkami.
Gęś ułożyć grzbietem do góry w naczyniu do pieczenia np. w garnku rzymskim, na dno naczynia wlać 3/4 szklanki wody i piec pod przykryciem w temp. 150 stopi.
W połowie pieczenia odwrócić gęś na drugą stronę.
Czas pieczenia to 1 godzina na każdy kilogram tuszki.
Po upieczeniu zdjąć pokrywkę, zwiększyć temperaturę i zrumienić gęś po kilka minut z każdej strony.
***
Na 30 minut przed końcem pieczenia gęsi wstawić do pieczenia całe ziemniaki.
***
Buraczki ćwikłowe upiec lub ugotować.
Zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę, podobnie kiszone ogóreki.
Pieczarki pokroić w plasterki.
Warzywa wymieszać z majonezem i posiekaną natką pietruszki