312
Pieczony boczek z aromatem jałowca
Znakomity pieczony boczek z aromatem jałowca i czosnku.
Ingredients
- 1,2 kg surowego boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki zmielongo jałowca
- 4-6 kulek jałowca
- ½ łyżeczki nasion gorczycy
- 1 łyżeczka soli
Instructions
Czosnek pokroić w kostkę lub plasterki, wymieszać z solą i zmielonym jałowcem.
Boczek ponacinać nożem na głębokość 2-3 cm. W na cięciach umieścić marynatę z czosnku jałowca.
Mięso odłożyć na parę godzin.
Po tym czasie boczek umieścić w brytwannie, wlać niecałą szklankę wody, dodać ziarna jałowca i dusić lub piec pod przykryciem, w raźie potrzeby dolewając nieco wody.
Wpołowie duszenia dorzucić nasiona gorczycy.
Pod koniec naczynie odkryć, aby płyn odparował lub przełożyć boczek do innego naczynia i włożyć do pieca aby zrumienić jego powierzchnię.
Smaczego!