Home » Ciasto śliwkowe z kruszonką

Ciasto śliwkowe z kruszonką

by Elżbieta

Ciasto śliwkowe z kruszonką. Możesz upiec zarówno w wersji glutenowej, jak i bezglutenowej, ponieważ kruche ciasto nie potrzebuje glutenu, aby wyrastać.

Kruche ciasto śliwkowe z kruszonką jest najsmaczniejsze ze śliwkami węgierkami. Poniżej podaję przepis na to ciasto w kilku wersjach smakowych. Wersję z migdałami, kokosem, którą bardzo polecam, wersję glutenową i bezglutenową. Ciasto jest bardzo szybkie i proste, a smakuje poprostu wspaniale.

Polecam przepis na Tarta z wiśniami

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

KRUCHE CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g masła
- pół dojrzałego banana
- 1 łyżka miodu
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli

KRUSZONKA
- 2/3 szklanki mąki
- pół szklanki cukru pudru
- szczypta soli

DODATKOWO
- śliwki węgierki
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- cukier puder

KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE
- mąka owsiana
- mąka jaglana
- mąka kokosowa / migdałowa
- masło / olej kokosowy

Notes

Dodatkowo śliwki przed pieczeniem możesz posypać dwiema łyżkami zmielonych migdałów lub wiórków kokosowych.
Ciasto kokosowe polecam podać z kleksem kokosowej śmietanki.

Smaczego!

Loading

You may also like

1 komentarz

Elżbieta 28 września, 2023 - 7:55 pm

To ciasto możesz upiec z brzoskwiniami

odpowiedź

Zostaw komentarz