Ciasto śliwkowe z kruszonką. Możesz upiec zarówno w wersji glutenowej, jak i bezglutenowej, ponieważ kruche ciasto nie potrzebuje glutenu, aby wyrastać.
Kruche ciasto śliwkowe z kruszonką jest najsmaczniejsze ze śliwkami węgierkami. Poniżej podaję przepis na to ciasto w kilku wersjach smakowych. Wersję z migdałami, kokosem, którą bardzo polecam, wersję glutenową i bezglutenową. Ciasto jest bardzo szybkie i proste, a smakuje poprostu wspaniale.
Polecam przepis na Tarta z wiśniami
Ingredients
KRUCHE CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g masła
- pół dojrzałego banana
- 1 łyżka miodu
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
KRUSZONKA
- 2/3 szklanki mąki
- pół szklanki cukru pudru
- szczypta soli
DODATKOWO
- śliwki węgierki
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- cukier puder
KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE
- mąka owsiana
- mąka jaglana
- mąka kokosowa / migdałowa
- masło / olej kokosowy
Notes
Dodatkowo śliwki przed pieczeniem możesz posypać dwiema łyżkami zmielonych migdałów lub wiórków kokosowych.
Ciasto kokosowe polecam podać z kleksem kokosowej śmietanki.
1 komentarz
To ciasto możesz upiec z brzoskwiniami