Makaron z pieczarkami i sosem
Makaron z pieczarkami i sosem ze smażonej śmietany.
Śmietanę należy kilkanaście minut powoli gotować/smażyć, aby nabrała słomkowego koloru.
Makaron z brokułem i pieczarkami, to inna wersja makaronu w wersji jarskiej.
Ingredients
- 300 g makaronu rurki
- 200 g pieczarek
- 1 szklanka śmietany
- szczypior z cebuli lub natka pietruszki
- ząbek czosnku
- odrobina suszonej cebuli
- sól
Instructions
Makaron ugotować z posiekanym ząbkiem czosnku i solą w niewielkiej ilości wody.
Pod przyryciem.
Wrazie potrzeby dolewać nieco wody.
Śmietanę dać do rondelka lub na patelnię i gotować na małym ogniu, często mieszając.
Pieczarki pokroić na ćwiartki, wymieszać z łyżką oliwy i odrobiną soli.
Odstawić na parę minut.
Pod koniec gotowania dodać do makaronu razem z suszoną cebulą.
Woda z makaronu powinna prawie cała odparować, a jeżeli jest jej za dużo, to należy odcedzić makaron przed dodaniem pieczarek.
Gotować kilka minut makaron z pieczarkami, pod sam koniec dodać szczypior z cebuli dymki.
Na końcu dodać śmietanowy sos oraz natkę pietruszki, wymieszać i podawać.