Home » Makaron z pieczarkami i sosem

Makaron z pieczarkami i sosem

by Elżbieta

Makaron z pieczarkami i sosem

Makaron z pieczarkami i sosem ze smażonej śmietany.

Śmietanę należy kilkanaście minut powoli gotować/smażyć, aby nabrała słomkowego koloru.

Makaron z brokułem i pieczarkami, to inna wersja makaronu w wersji jarskiej.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 300 g makaronu rurki
- 200 g pieczarek
- 1 szklanka śmietany
- szczypior z cebuli lub natka pietruszki
- ząbek czosnku
- odrobina suszonej cebuli
- sól

Instructions

Makaron ugotować z posiekanym ząbkiem czosnku i solą w niewielkiej ilości wody.
Pod przyryciem.

Wrazie potrzeby dolewać nieco wody.

Śmietanę dać do rondelka lub na patelnię i gotować na małym ogniu, często mieszając.

Pieczarki pokroić na ćwiartki, wymieszać z łyżką oliwy i odrobiną soli.
Odstawić na parę minut.

Pod koniec gotowania dodać do makaronu razem z suszoną cebulą.

Woda z makaronu powinna prawie cała odparować, a jeżeli jest jej za dużo, to należy odcedzić makaron przed dodaniem pieczarek.

Gotować kilka minut makaron z pieczarkami, pod sam koniec dodać szczypior z cebuli dymki.
Na końcu dodać śmietanowy sos oraz natkę pietruszki, wymieszać i podawać.

Notes

Sprawdź przepis na makaron z cukinią

Makaron z cukinią

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz