Ciasto makowe z kremem kawowo kajmakowym
Ingredients
BISZKOPT MAKOWY
- 1 szklanka suchego maku
- 6 jajek
- pół szklanki mąki białej
- pół szklanki mąki razowej
- pół szklanki zmielonych migdałów
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM
- 600 g maskarpone
- 400 g śmietanki kremówki
- pół szklanki kajmaku
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki czekoladowych ziaren kawy
- szczypta soli
DODATKOWO
- czekoladowe ziarna kawy do dekoracji
Instructions
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po 2 łyżki cukru, cały czas ubijamy.
Potem dodaje się po jednym żółtku cały czas ubijamy aż masa będzie gęsta i kremowa.
Do masy jajecznej przesiewany mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Następnie dodaj suchy cały mak, wymieszaj.
Teraz ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 40-45 minut w temperaturze 160-180 stopni.
W tym czasie ubij śmietankę z maskarpone i cukrem. Kawę rozpuść w łyżce letniej wody, dodaj kawę do kajmaku i wymieszaj razem dokładnie i dodaj do masy z maskarpone, wymieszaj.
Odłóż 1/4 masy do drugiej miseczki.
Do 3/4 masy dodaj pokruszone ziarna kawy i wymieszaj.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. posmarować masą z pokruszoną kawą. Trzeci blat posmarować masą gładką. Boki ciasta posmarować cienko pozostałą masą i posypać pokruszoną kawą.
Wierzch ciasta udekorować kremem i całymi ziarnami czekoladowej kawy.