Home » CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI

CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI

by Elżbieta

Ciasto marchewkowe z orzechami i miodowym kremem z nerkowców

Bardzo polecam ten przepis na ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi. Dzięki dodatkowi orzechów ciasto marchewkowe nabiera niezwykłej wyrazistości i wspaniałego wysyblimowanego smaku.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 1,5 szklanki mąki
- 6 jaj
- 1 szklanka startej na drobne wiórki marchwi
- 100 g oleju kokosowego
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki cukru trzcinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli

KREM
- 500 g maskarpone
- 1 szklanka zmielonych nerkowców lub migdałów
- 3 łyżki miodu
- 2 szczypty soli

DODATKOWO
- kilka orzechów włoskich
- 2 małe kandyzowane marchewki
- listki do dekoracji lub zielony barwnik

Instructions

Utrzeć cukier z olejem, dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając.

Następnie dodać mękę, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, dodać posiekane orzechy i startą marchew i znowu wymieszać.

Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie całość wymieszać.

Notes

Masz pytania dotyczące przepisu, napisz je w komentarzu.

Smaczego!

Zobacz Miodownik z masą czekoladowo-porzeczkową

Loading

You may also like

1 komentarz

Elżbieta 5 października, 2023 - 9:31 pm

Posłodzenie kremu miodem, zmniejsza ilość użyte,go do ciasta cukru.

odpowiedź

Zostaw komentarz