Ciasto marchewkowe z orzechami i miodowym kremem z nerkowców
Bardzo polecam ten przepis na ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi. Dzięki dodatkowi orzechów ciasto marchewkowe nabiera niezwykłej wyrazistości i wspaniałego wysyblimowanego smaku.
Ingredients
- 1,5 szklanki mąki
- 6 jaj
- 1 szklanka startej na drobne wiórki marchwi
- 100 g oleju kokosowego
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki cukru trzcinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
KREM
- 500 g maskarpone
- 1 szklanka zmielonych nerkowców lub migdałów
- 3 łyżki miodu
- 2 szczypty soli
DODATKOWO
- kilka orzechów włoskich
- 2 małe kandyzowane marchewki
- listki do dekoracji lub zielony barwnik
Instructions
Utrzeć cukier z olejem, dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając.
Następnie dodać mękę, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, dodać posiekane orzechy i startą marchew i znowu wymieszać.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie całość wymieszać.
Notes
Masz pytania dotyczące przepisu, napisz je w komentarzu.
Zobacz Miodownik z masą czekoladowo-porzeczkową
1 komentarz
Posłodzenie kremu miodem, zmniejsza ilość użyte,go do ciasta cukru.