Home » Chlebek krucho drożdżowy

Chlebek krucho drożdżowy

by Elżbieta

Chlebek krucho drożdżowy

Dekoracyjny chlebek krucho drożdżowy. Jest idealny na świąteczne okazje, a także dla małych niejadków. Możemy go upiec z dodatkiem rodzynek.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 400 g mąki białej
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mleka
- 50 g świeżych drożdzy
- 100 g masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- garść rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 2 szczypty soli

Instructions

Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę 22-24 stopnie.

Drożdże należy rozpuścić w 1/2 szklanki mleka z dodatkiem miodu. Odstawić na 10-15 minut.

Rodzynki namoczyć parę godzin.

Do miski dać 3/4 mąki,sól, wlać rozczyn, dolewać mleko i mieszać drewnianą łyżką.
Gdy ciasto jest dość gęste zacząć wyrabiać dłonią podsypując ciasto dwiema łyżkami mąki, aby się nie lepiło do ręki.

Mniej więcej w połowie wyrabiania dodać jajka, po 3-4 minutach dodać stopione letnie masło.

Rodzynki odsączone i oprószone mąką dodajemy na ostatnim etapie, gdy ciasto jest już zagniecione, aby je tylko wymieszać z ciastem.

Ciasto ugniatać dookoła miski, conajmniej 15 minut odrywając od dna, gdy już nie przykleja się ani do naczynia, ani do dłoni i są widoczne w cieście pęcheżyki powietrza, to znaczy, że jest odpowiednie.

Odkładamy je wtedy na 10-12 minut do wyrośnięcia.

Natłuszczoną foremkę oprószyć sezamem lub otrębami, można też wyłożyć pergaminem, wtedy będziemy mieć pewność, że ciasto nie przyklei się do dna i upieczone całe wyjmiemy z formy.

Ciasto nałożyć do szprycy i wyciskać do foremki tworząc esy-floresy.
Zostawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Posmarować delikatnie mlekiem lub stopionym masłem używając pędzelka.
Wierzch ciasta można posypać sezaamem.

Notes

Do ciasta możemy dodać kilka łyżek mąki kokosowej w zamian za mąkę białą.
Otrzymamy wtedy chlebek z nutą kokosu.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz