Chlebek krucho drożdżowy
Dekoracyjny chlebek krucho drożdżowy. Jest idealny na świąteczne okazje, a także dla małych niejadków. Możemy go upiec z dodatkiem rodzynek.
Ingredients
- 400 g mąki białej
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mleka
- 50 g świeżych drożdzy
- 100 g masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- garść rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 2 szczypty soli
Instructions
Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę 22-24 stopnie.
Drożdże należy rozpuścić w 1/2 szklanki mleka z dodatkiem miodu. Odstawić na 10-15 minut.
Rodzynki namoczyć parę godzin.
Do miski dać 3/4 mąki,sól, wlać rozczyn, dolewać mleko i mieszać drewnianą łyżką.
Gdy ciasto jest dość gęste zacząć wyrabiać dłonią podsypując ciasto dwiema łyżkami mąki, aby się nie lepiło do ręki.
Mniej więcej w połowie wyrabiania dodać jajka, po 3-4 minutach dodać stopione letnie masło.
Rodzynki odsączone i oprószone mąką dodajemy na ostatnim etapie, gdy ciasto jest już zagniecione, aby je tylko wymieszać z ciastem.
Ciasto ugniatać dookoła miski, conajmniej 15 minut odrywając od dna, gdy już nie przykleja się ani do naczynia, ani do dłoni i są widoczne w cieście pęcheżyki powietrza, to znaczy, że jest odpowiednie.
Odkładamy je wtedy na 10-12 minut do wyrośnięcia.
Natłuszczoną foremkę oprószyć sezamem lub otrębami, można też wyłożyć pergaminem, wtedy będziemy mieć pewność, że ciasto nie przyklei się do dna i upieczone całe wyjmiemy z formy.
Ciasto nałożyć do szprycy i wyciskać do foremki tworząc esy-floresy.
Zostawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Posmarować delikatnie mlekiem lub stopionym masłem używając pędzelka.
Wierzch ciasta można posypać sezaamem.
Notes
Do ciasta możemy dodać kilka łyżek mąki kokosowej w zamian za mąkę białą.
Otrzymamy wtedy chlebek z nutą kokosu.