Bułki drożdżowe z kapustą i serem. krucho-drożdżowe z nadzieniem ze słodkiej kapusty i białego sera z cebulką. Do farszu można dodać kilka pieczarek.
Ingredients
CIASTO DROŻDŻOWE
- 400 g mąki białej
- 300 g mąki razowej
- 1 szklanka mleka
- 60 g drożdży
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka miodu
- 3/4 łyżeczki soli
FARSZ Z KAPUSTY
- 1 kapusta
- 2 cebule
- 200 g twarogu
- kilka pieczarek
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Instructions
Kapustę poszatkować i ugotować w małej ilości wody.Odcedzić, odcisnąć i pokroić drobno.
Cebulę pokroić i posoloną upiec lub udusić na paru łyżkach wody, dodać do kapusty.
Pieczarki pokroić w kostkę pomieszać z łyżeczką oliwy i odrobiną soli.
Do kapusty dodać twaróg, pieprz, sól i wymieszać, na końcu dodać pieczarki.
***
CIASTO
Z drożdży i miodu i letniej wody zrobić rozczyn, odstawić na około 12 minut.
Zagnieść ciasto, pod koniec dodając śmietanę.
Odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta wykrawać porcje na wielkość dużej owalnej bułki, nadziewać 3 łyżkami farszu, zlepuć i formować owalne podłużne bułki.
Bułki zostawić do wyrośnięcia.
Bułki przed pieczeniem posmarować np. mlekiem lub śmietanką.
Piec około 45-50 minut początkowo w wyższej temperaturze, po 20 minutach temperaturę zmniejszyć.