Burger z serem kozim i warzywami. Burger z nutą prowansalską, która dobrze komponuje się z serem. Dodatkiem pomidor, kiszony ogórek i opcjonalnie pieczony boczek.
Ingredients
SKŁADNIKI NAKOTLETY
- 250 g wołowiny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku-opcjonalnie
- 1 łyżeczka zmielonych nasion gorczycy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- oliwa
- pieprz ziołowy
-sól, pieprz
DODATKOWO
- ser kozi - 3 plastry
- pomidor
- 1-2 ogórki świeże/małosolne/kiszone
- 3 liście sałaty
SKŁADNIKI NA DIP
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka oliwy z aromatem bazyli
½ łyżeczki ziół prowansalskich
Instructions
Kotlety krótko obsmażyć, następnie upiec.
Warzywa pokroić na plasterki.
Oliwę bazyliową można przygotować dodając do ½ szklaki oliwy kilka listków świeżej bazyki lub 2 łyżeczki suszonej. Po kilku godzinach (a nawet wcześniej) oliwa aromatyzowana jest gotowa do użycia.
Bułkę (najlepiej razową) posmarować dipem położyć liść sałaty, burger, plaster sera, pomidora i ogórka.
Ser i pomidor można dodatkowo posypać pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.