Żur z białą kiełbasą to tradycyjne wielkanocne danie.

Ingredients
500 g surowej białej kiełbasy
włoszczyzna
kilka ziemniaków
4 jajka
ząbek czosnku
łyżka chrzanu
1 i 1/2 łyżeczki soli,
kilka ziaren pieprzu,
2 listki laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
świeżo zmielony pieprz
300 - 500 ml żurku (zakwasu żytniego)
100 ml śmietany
Instructions
W garnku umieścić obraną włoszczyznę, czosnek i przyprawy, wlać 2 litry wody. Gotować do miękkości warzyw.
Wywar przecedzić, do drugiego garnka, włożyć do garnka białą kiełbasę gotować na małym ogniu przez 12 minut.
Dodać żurek - zakwas (przed użyciem dokładnie wymieszać) w ilości do smaku i co chwilę mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Zaprawić śmietaną i doprawić świeżym czosnkiem, oraz odrobiną startego chrzanu.
Podawać z pokrojoną kiełbasą i ugotowanym jajkiem posypaną natką pietruszki lub rzeżuchą .Do zupy można też dodać całe ziemniaki i pokrojoną ugotowaną w wywarze marchew.