Home » Żur z białą kiełbasą

Żur z białą kiełbasą

by Elżbieta

Żur z białą kiełbasą to tradycyjne wielkanocne danie.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

500 g surowej białej kiełbasy

włoszczyzna

kilka ziemniaków

4 jajka

ząbek czosnku

łyżka chrzanu
1 i 1/2 łyżeczki soli,
kilka ziaren pieprzu,
2 listki laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
świeżo zmielony pieprz

300 - 500 ml żurku (zakwasu żytniego)

100 ml śmietany

Instructions

W garnku umieścić obraną włoszczyznę, czosnek i przyprawy, wlać 2 litry wody. Gotować do miękkości warzyw.

Wywar przecedzić, do drugiego garnka, włożyć do garnka białą kiełbasę gotować na małym ogniu przez 12 minut.

Dodać żurek - zakwas (przed użyciem dokładnie wymieszać) w ilości do smaku i co chwilę mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Zaprawić śmietaną i doprawić świeżym czosnkiem, oraz odrobiną startego chrzanu.

Podawać z pokrojoną kiełbasą i ugotowanym jajkiem posypaną natką pietruszki lub rzeżuchą .Do zupy można też dodać całe ziemniaki i pokrojoną ugotowaną w wywarze marchew.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz