Grochówka z warzywami na wędzonce to smaczna i rozgrzewająca zupa, doskonała na chłodne dni.
Ingredients
2 l bulionu warzywnego
3 marchewki,
pietruszka,
pół selera
2 ziemniak
1 por
400 g grochu łuskanego,
2 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2 ząbki czosnku,
250 g wędzonego boczku,
200 g kiełbasy
natka koperku
sól pieprz
Instructions
Groch namoczyć na kilka godzin przed gotowaniem.
Po tym czasie odcedzić, wlać wodę i gotować przez 10-15 minut bez przykrycia.
Następnie ponownie groch odcedzić.
Do garnka z groszkiem włożyć boczek, przekrojony ząbki czosnku, wlać wodę i gotować przez godzinę lub trochę dłużej.
Warzywa pokroić w kostkę i dodać do zupy.
Wlać bulion.
Dopraw solą, pieprzem, ziołami. Gotuj jeszcze przez około 20 minut.
Kiełbasę podsmaż na patelni i wrzuć pod koniec gotowania grochówki.
Ugotowana grochówkę posypać koperkiem, serwować z grzankami lub kromką chrupiącego chleba.