Ptasie mleczko to znakomity deser. Tylko dwa składniki i cukier. Deser przygotujesz bardzo szybko. Możesz skorzystać z przepisu jeśli chcesz przygotować poczęstunek dla niespodziewanych gości.
Ingredients
3 białka jajek
szczypta soli
200 ml śmietanki kremówki
1/3 szklanki cukru
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
łyżka polewy czekoladowej w proszku
2 krople aromatu waniliowego
łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
Instructions
Polewę czekoladową rozpuścić w łyżeczce gorącej wody.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody.
Kawę rozmieszać z łyżeczką wody.
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Następnie ubić śmietankę z cukrem.
Połączyć z pianą z białek delikatnie wymieszać.
Podzielić na trzy części.
Do pierwszej części dać rozpuszczoną czekoladę, 1/3 rozpuszczonej żelatyny i chwilę wymieszać mikserem.
Do drugiej dać kawę.
Trzecią część podziel na pół,
do jednej połowy dodaj aromat waniliowy.
Masę nakładaj do pucharków kolejno: czekoladową, kawową, smietankową i na wierzch waniliową.