Home » Ciasto czekoladowe z musem malinowym

Ciasto czekoladowe z musem malinowym

by Elżbieta

Ciasto czekoladowe z musem malinowym. Bardzo smaczne połączenie czekolady i malin. Ciasto czekoladowe z malinami że jest bardzo proste, a efekt jest bardzo piękny i smaczny.

Zobacz Ciasto czekoladowe z bananami

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

BISZKOPT CZEKOLADOWY

- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

MUS MALINOWY

- 400 g malin
- 1 szklanka śmietanki
- 250 g maskarpone
- 1 galaretka malinowa
- 1 łyżka żelatyny
- pół szklanki wody

KREM CZEKOLADOWY

- 500 g maskarpone
- 400 g śmietanki
- 100 g gorzkiej czekolady
- pół szklanki cukru pudru
- 2 szczypty soli
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody

POLEWA CZEKOLADOWA Z ŻELATYNĄ

- 150 g masła
- pół szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 3 łyżki wody
- szczypta soli

DODATKOWO

- 200 g dżemu malinowego
- świeże owoce do dekoracji ciasta

Instructions

Z podanych składników upiec biszkopt.
Przekroić na 3 blaty.
Pierwszy blat posmarować cienko dżemem.
Przełożyć drugim blatem.

Galaretkę rozpuścić z żelazną we wrzątku, wymieszać.
Maliny przetrzeć przez sito.
Maskarpone ubić ze śmietanką i cukrem oraz szczyptą soli.

Pozpuszczoną galaretkę wymieszać z przetartymi malinami.
Mus dodawać po trochu do maskarpone ze śmietanką, mieszać lub ubijać na wolnych obrotach.
Mus wyłożyć na ciasto, wyrównać. Położyć od razu trzecim biszkoptem.

Teraz przygotować krem czekoladowy.
Żelatynę rozpuścić i wymieszać w dwóch łyżkach wrzącej wody.
Czekoladę roztopić.
Maskarpone ubić ze śmietanką, cukrem i szczyptą soli.
Roztopioną czekoladę wymieszać z płynną wystudzoną żelatyną, dodać do masy z maskarpone i dokładnie wymieszać.
Kremem posmarować wierzch i boki ciasta.

Teraz ciasto można umieścić w lodówce.
Zostało jeszcze zrobienie polewy.
Znowu rozpuszczamy żelatynę we wrzącej wodzie i dokładnie mieszamy.
Masło, cukier puder i kakao oraz odrobinę soli włożyć do rondelka.Podgrzewac powoli cały czas mieszając aż będzie gładka i gorąca masa. Wtedy wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.
Polewę wystudzić i polać ciasto.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz