Grillowany stek z grzybami. Kupując mięso na steki należy wiedzieć że, najważniejsza jest jakość wołowiny. Mięso powinno być sezonowane, czyli przechowywane w temperaturze 1-2 stopni przez około kilka miesięcy aby odpowiednio skruszało. Takie mięso ma znacznie ciemniejszą barwę. Wołowina, która wcześniej była sezonowana nie wymaga już marynowania przed użyciem, a jedynie natarcia dobrą oliwą i posypania solą. Posolenie steków sprawi, że będą one smaczniejsze i będą mieć chrupiącą skórkę. Warto wybierać mięso poprzerastane tłuszczem, wtedy steki są delikatne i lepiej smakują.
Zobacz Pieczony boczek z aromatem jałowca
Ingredients
- 2 steki z polędwicy wołowej grubości około 3-4 cm.
- świeży tymianek
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- kilkanaście drobnych pieczarek
- łyżka oliwy
- sól ziołowa
Instructions
Mięso na steki wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed grillowaniem. Natrzeć oliwą i odłożyć.
Bezpośrednio przed ułożeniem na grillu mięso posolić.
Grillować po 2,5 minuty z każdej strony w wysokiej temperaturze.
Następnie obniżyć temperaturę i piec w średniej temperaturze aby mięso delikatnie powoli wysmażylo się w środku.
Długość całkowita zależy od naszych upodobań kulinarnych i może wynosić odpowiednio 4,6 i 8 minut.
Między czasie układamy na grillu okraszone oliwą i posolone pieczarki.
Możemy również zgrilowac inne warzywa lub plastry ziemniaków.
Gotowe steki posypać pieprzem i posiekamym tymiankiem i odłożyć na kilka minut bez przykrycia.