Pieczona pierś kurczaka z serem mocarella i szparagami. Podana z całymi ziemniakami i surówką colesław.
Wykwintne danie główne.
Przepis wart dodania do kolekcji.
Ingredients
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 350 g szparagów
- 4 plastry sera mocarella (mocarella w kawałku)
- 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy
- szczypta suszonego czosnku
- szczypta suszonej cebuli
- sól, pieprz
Instructions
Szparagi obrać ze skórki obieraczką do warzyw.
Ugotować przez 3-4 minuty w lekko posolonej wodzie.
Ugotowane włożyć do naczynia z zimną wodą na kilka minut, następnie wyjąć i osuszyć.
Filety naciąć wzdłóż, aby powstała kieszonka.
Posypać solą, pieprzem i odrobiną suszonego czosnku i cebuli. Można dodać też ulubione przyprawy.
Szparagi przekroić na pół, ułożyć po kilka sztuk na każdym plasterku sera i zawinąć.
Zawinięte w ser szparagi umieścić w kieszonkach filetów kurczaka i spiąć wykałaczkami.
Filety z wierzchu posmarować gęsim smalcem lub oliwą extra virgin i posypać suszonym czosnkiem, cebulą i solą.
Każdy filet zawinąć w pergamin.
Piec 15-20 w temperaturze 180 stopni.
Notes