Brukselka z pistacjami i purre ziemniaczanym.
Proste danie jarskie. Dla jaroszy i nie tylko.
Całość można posypać odrobiną parmezanu.
I oczywiście natką pietruszki.
Brukselka z pistacjami i purre z ziemniaków, to lekki posiłek.
Może być daniem obiadowym lub kolacyjnym.
- wegetariańskie
- łatwe
- szybkie
Ingredients
BRUKSELKA
- 500 g brukselki
- cebula dymka ze szczypiorkiem
- suszony czosnek
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
*
PURRE ZIEMNIACZANE
- 500 g ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki parmezanu
- szczypta pieprzu
- sól
*
DODATKOWO
- ½ szklanki pistacji
Instructions
Ziemniaki ugotować z dodatkiem ząbka czosnku i soli.
Brukselkę dusimy w małej ilości wody z dodatkiem cebuli dymki, soli i przypraw.
Pod koniec dodajemy oliwę i łyżeczkę octu balsamicznego i dusimy do miękkości.
Na końcu dodajemy natkę pietruszki, drugą łyżeczkę octu balsamicznego i ewntualnie nieco parmezanu, mieszamy.
Brkselkę podajemy z purre, posypaną posiekanymi pistacjami i natką pietruszki.
Dodatkowo danie można posypać odrobiną parmezanu lub polać łyżeczką oleju lnianego.
Notes