Home » Brukselka z pistacjami i purre

Brukselka z pistacjami i purre

by Elżbieta

Brukselka z pistacjami i purre ziemniaczanym.

Proste danie jarskie. Dla jaroszy i nie tylko.

Całość można posypać odrobiną parmezanu.

I oczywiście natką pietruszki.

Brukselka z pistacjami i purre z ziemniaków, to lekki posiłek.

Może być daniem obiadowym lub kolacyjnym.

  • wegetariańskie
  • łatwe
  • szybkie
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

BRUKSELKA

- 500 g brukselki
- cebula dymka ze szczypiorkiem
- suszony czosnek
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
*
PURRE ZIEMNIACZANE

- 500 g ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki parmezanu
- szczypta pieprzu
- sól
*
DODATKOWO

- ½ szklanki pistacji

Instructions

Ziemniaki ugotować z dodatkiem ząbka czosnku i soli.

Brukselkę dusimy w małej ilości wody z dodatkiem cebuli dymki, soli i przypraw.

Pod koniec dodajemy oliwę i łyżeczkę octu balsamicznego i dusimy do miękkości.

Na końcu dodajemy natkę pietruszki, drugą łyżeczkę octu balsamicznego i ewntualnie nieco parmezanu, mieszamy.

Brkselkę podajemy z purre, posypaną posiekanymi pistacjami i natką pietruszki.

Dodatkowo danie można posypać odrobiną parmezanu lub polać łyżeczką oleju lnianego.

Notes

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz