Kremowe ciasto bez pieczenia z ananasem i wiśniami, oraz dodatkiem aksamitnej czekolady. Mniammm. Ciasto jest stosunkowo szybkie i proste do wykonania.
Ingredients
KREM
- 400 g twarożku
- 2 szklanki śmietanki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
*
SOS CZEKOLADOWY
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki śmietanki
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka żelatyny
- szczypta soli
*
POLEWA CZEKOLADOWA
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki słodkiej śmietany
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
DODATKOWO
- 1 szklanka wiśni świerzych lub z konfitury
- 1 szklanka pokrojonego świeżego ananasa
- 1 pomarańcza
Instructions
Przygotować sos czekoladowy z podanych składników.
Do letniego dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Sos powinien być nieco letni aby był płynny.
*
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
Twarożek zmiksować z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
Śmietankę ubić z cukrem, dodać do masy z twarożku i wymieszać
Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. dodać wystudzoną,ale płynną żelatynę i ponownie wymieszać mikserem.
*
Dodać do kremu wiśnie, pokrojonego ananasa i podzieloną na cząstki pomarańcz, delikatnie wymieszać.
Krem od razu zanim stężeje przełożyć do tortownicy wyłożonej folią spożywczą.
Na krem z owocami wlewać okrężnym ruchem, zaczynając od środka tortownicy sos czekoladowy.
Przemieszać powolnym ruchem masę do dna tortownicy w trzech miejscach, z czekoladowego sosu powstały efektowne esy-floresy.
Wstawić do schłodzenia.
*
Z podanych składników przygotować polewę czekladową i wystudzoną posmarować pędzelkiem wierzch i boki deseru.
Podawać dobrze zchłodzony.
Notes
***
Napisz proszę jeśli spodobał Ci się przepis oraz polub i udostępnij go innym.
***
Deser można oczywiście przygotować bardziej tradycyjnie używając cukru zamiast miodu i śmietany lub jogurtu czy też śmietanki kokosowej zamiast mleka.
*
Można też zrobić krem z samej bitej śmietany.
*
Ja przedstawiam wersję fit i bez dodanego cukru.
*
Polewę czekoladową też można przyrządzić z kakao i miodu. Nie musimy używać cukru robiąc polewę czekoladową.
***
2 komentarze
Napisz proszę, jeśli spodoba Ci się przepis, polub i udostępnij go innym.
Good day! I could have sworn I’ve been to your blog before
but after looking at a few of the articles
I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely
pleased I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!