Home » Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

by Elżbieta

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem oraz dipem czosnkowym.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 150 g wędzonego łososia
- sok z linonki
- pieprz
*
PLACKI
- kilogram ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki owsianej
- 1 łyżka drobnych otrąb
- pieprz ziołowy
- pieprz naturalny
- sól
*
DIP CZOSNKOWY
- 200 ml gęstego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy
- 1/2 łyżeczki zmielonej goczycy
- sól, pieprz

Instructions

Z podanych składników przygotować dip, część koperku zostaiając do dekoracji.
*
Filet łososia pokroić na kawałki, skropić sokiem z limonki i oprószyć pieprzem i odrobiną soli.
*
Surowe ziemiaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odsączyć z soku.
Dodać posiekaną drobno cebulę. Cebulę i czosnek można zetrzeć na tarce, posolić i wymieszać.
Dodać mąkę, pieprz, jajka, białka można ubić na pianę, wymieszać.
*
Placki smażyć na oliwie lub eko smalcu czy oleju kokosowym.
Podsmażone można upiec, albo od razu nałożyć na blaszkę do pieczenia, spryskać oliwą w sprayu i upiec odwracając po kilku minutach na drugą stonę.
*
Jeżli smażymy placki tradycyjnie, przed podaniem warto je podgrzać we frytownicy beztłuszczowej.
*
Gorące ułożyć na ogrzanym talerzu, na każdy placek kłaść po łyżce dipu czosnkowego, kawałku łososia i gałązce koperku i od razu podawać.
*

Smaczego!

Placki podane w takiej wersji, to bardzo wykwintne danie.

Loading

You may also like