Home » Zupa rybna po staropolsku

Zupa rybna po staropolsku

by Elżbieta

Zupa rybna po staropolsku. Ugotowana na wywarze z włoszczyzny i cebuli. Zaprawiona mąką i masłem.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- włoszczyzna
- 2 cebule
- dowolna ryba
- ½ kardamonu
- 2 gożdziki
- na końcu łyżeczki kurkumy
- szczypta szafranu
- szczypta gałki muszkatałowej
- 2 ziela angielskie
- 1 szklanka świeżego groszku zielonego
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- mały pęczek koperku
- sól, pieprz

Instructions

Ugotować wywar z włoszczyzny i cebuli.
Do wywaru wstawić rybę, dodać przyprawy tj. ziele angielskie, gożdziki, kardamon i kurkumę.
Gotować na wolnym ogniu, pilnując, aby się ryba nie rozgotowała.
Ryby gotują się szybko około 20 minut.

Sprawdzić widelcem czy ryba jest miękka.
Ugotowaną rybę wyjąć, wywar przecedzić.

Do wywaru dodać szklankę groszku zielonego i pokrojone łodygi selera, i ugotować.
Zamiast selera można dać szparagi lub fasolkę szparagową.

W rondelku zrobić zasmażkę z mąki i masła, aby była słomkowego koloru.Dodać bezpośrednio do zupy bez dodawania wody czy wywaru, wymieszać zupę.

Pokroić marchew i włożyć do zupy.

Przyprawić szafranem i połową posiekanego świeżego koperku.
Do zupy włożyć rybę i kilka minut trzymać na ogniu, ale nie gotować.

Zupę podawać posypaną koperkiem.

Smaczego!

Loading

You may also like

1 komentarz

Anonim 29 kwietnia, 2023 - 6:03 pm

Smaczna zupka.

odpowiedź

Zostaw komentarz