Home » Wołowina grzybami i marchewką

Wołowina grzybami i marchewką

by Elżbieta

Wołowina duszona z grzybami, marchewką i cebulą

Wołowina z grzybami i marchewką i cebulą, podana z pieczonymi ziemniakami. Czy wiesz że, wołowina i grzyby, to doskonałe połączenie smaków. Polecam to danie szczególnie teraz w sezonie świeżych leśnych grzybów.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 400 g wołowiny
- 2 marchewki
- pół szklanki pokrojonych świeżych grzybów
- 1 cebula
- szczypta tymianku i kurkumy
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- dobry smalec lub oliwa
- szczypiorek z cebuli
- natka pietruszki albo lubczyku
- sól, pieprz

DODATKOWO
- ziemniaki

Instructions

Grzyby ugotować w małej ilości posolonej wody.

Wołowinę pokroić w 2-3 cm kawałki, wrzucić na dużą patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażyć kilka minut.
Dorzucić pokrojoną w dużą kostkę cebulę, posolić i smażyć kolejne 2-3 minuty.

Teraz dodać ugotowane grzyby, pokrojoną w półplasteki grubości 3 cm marchew, wlać bulion z gotowania grzybów, dodać przyprawy i dusić sż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby dolewać nieco wody.

W połowie duszenia mięsa przygotować ziemniaki i wstawić do pieczenia.

Na kilka minut przed końcem duszenia mięsa dodać posiekaną natkę i część szczypioru, wymieszać.

Mięso przed podaniem posypać pozostałym szczypiorem.
Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Smaczego!

Zobacz Kasza gryczana z wieprzowiną

Loading

You may also like

1 komentarz

Elżbieta 26 września, 2023 - 9:02 pm

Do tej potrawy najlepiej użyć borowików

odpowiedź

Zostaw komentarz