Wołowina duszona z grzybami, marchewką i cebulą
Wołowina z grzybami i marchewką i cebulą, podana z pieczonymi ziemniakami. Czy wiesz że, wołowina i grzyby, to doskonałe połączenie smaków. Polecam to danie szczególnie teraz w sezonie świeżych leśnych grzybów.
Ingredients
- 400 g wołowiny
- 2 marchewki
- pół szklanki pokrojonych świeżych grzybów
- 1 cebula
- szczypta tymianku i kurkumy
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- dobry smalec lub oliwa
- szczypiorek z cebuli
- natka pietruszki albo lubczyku
- sól, pieprz
DODATKOWO
- ziemniaki
Instructions
Grzyby ugotować w małej ilości posolonej wody.
Wołowinę pokroić w 2-3 cm kawałki, wrzucić na dużą patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażyć kilka minut.
Dorzucić pokrojoną w dużą kostkę cebulę, posolić i smażyć kolejne 2-3 minuty.
Teraz dodać ugotowane grzyby, pokrojoną w półplasteki grubości 3 cm marchew, wlać bulion z gotowania grzybów, dodać przyprawy i dusić sż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby dolewać nieco wody.
W połowie duszenia mięsa przygotować ziemniaki i wstawić do pieczenia.
Na kilka minut przed końcem duszenia mięsa dodać posiekaną natkę i część szczypioru, wymieszać.
Mięso przed podaniem posypać pozostałym szczypiorem.
Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Zobacz Kasza gryczana z wieprzowiną
1 komentarz
Do tej potrawy najlepiej użyć borowików