Ruskie pierogi z nadzieniem prowansalskim, to ciekawa odmiana tradycyjnych ruskich pierogów. Dodajemy do nich nieco więcej białego sera niż do tradycyjnych. Warto je podać z lekkim sosem jogurtowym, doprawionym ziołami prowansalskimi. Weganie mogą pierogi pomaścić oliwą exstra virgin lub olejem zimnotłoczonym i posypać ziołami prowansalskimi.
Polecam też przepis na wegetariańskie Pierogi z kapustą i serem oraz Pierogi z ziemniakami i grzybami
Ingredients
SKŁADNIKI NA CIADTO PIEROGOWE
- 6 szklanek mąki białej
- 2 szklanki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 2 łyżki masła
- płaska łyżeczka soli
SKŁADNIKI FARSZU
- 1 kg ziemniaków
- 450 g białego sera (twarogu)
- 2 spore cebule
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1-2 łyżki oliwy extra virgin
- sól i pieprz do smaku
OKRASA DO PIEROGÓW
- wędzona słonina
- posypka z ziół prowansalskich
SOS JOGURTOWO - ŚMIETANOWY
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Instructions
Ziemniaki ugotuj, wystudż i zmiel z białym serem. Dodaj lekko podsmażoną cebulę, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz naturalny i sól, wymieszaj i odstaw.
Z mąki, wody, jajek, masła i soli zagnieć gładkie ciasto. Posyp mąką, przykryj ścireczką i odłóż na około 15 minut.
Następnie cienko rozwałkuj, powykrawaj szkanką kułka. Nakładaj po niecałej łyżce farszu i zlepiaj pierogi.
Pierogi wrzuć na wrzącą i posoloną wodę, gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia.
Przygotuj sos lub okrasę.
- składniki sosu wymieszaj
lub
- podsmaż lekko na małym ogniu pokrojoną słoninę
Jeszcze ciepłe pierogi podawaj z okrasą ze słoninki, posypane ziołami prowansalskimi lub z sosem prowansalskim.
1 komentarz
Jako okrasy do tych pierogó można użyć pesto zmieszane z jogurtem.