Home » Ruskie pierogi z nadzieniem prowansalskim

Ruskie pierogi z nadzieniem prowansalskim

by Elżbieta

Ruskie pierogi z nadzieniem prowansalskim, to ciekawa odmiana tradycyjnych ruskich pierogów. Dodajemy do nich nieco więcej białego sera niż do tradycyjnych. Warto je podać z lekkim sosem jogurtowym, doprawionym ziołami prowansalskimi. Weganie mogą pierogi pomaścić oliwą exstra virgin lub olejem zimnotłoczonym i posypać ziołami prowansalskimi.

Polecam też przepis na wegetariańskie Pierogi z kapustą i serem oraz Pierogi z ziemniakami i grzybami

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

SKŁADNIKI NA CIADTO PIEROGOWE

- 6 szklanek mąki białej
- 2 szklanki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 2 łyżki masła
- płaska łyżeczka soli

SKŁADNIKI FARSZU

- 1 kg ziemniaków
- 450 g białego sera (twarogu)
- 2 spore cebule
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1-2 łyżki oliwy extra virgin
- sól i pieprz do smaku

OKRASA DO PIEROGÓW

- wędzona słonina
- posypka z ziół prowansalskich

SOS JOGURTOWO - ŚMIETANOWY

- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz

Instructions

Ziemniaki ugotuj, wystudż i zmiel z białym serem. Dodaj lekko podsmażoną cebulę, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz naturalny i sól, wymieszaj i odstaw.

Z mąki, wody, jajek, masła i soli zagnieć gładkie ciasto. Posyp mąką, przykryj ścireczką i odłóż na około 15 minut.

Następnie cienko rozwałkuj, powykrawaj szkanką kułka. Nakładaj po niecałej łyżce farszu i zlepiaj pierogi.

Pierogi wrzuć na wrzącą i posoloną wodę, gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia.

Przygotuj sos lub okrasę.

- składniki sosu wymieszaj
lub
- podsmaż lekko na małym ogniu pokrojoną słoninę

Jeszcze ciepłe pierogi podawaj z okrasą ze słoninki, posypane ziołami prowansalskimi lub z sosem prowansalskim.

Smaczego!

Loading

You may also like

1 komentarz

Elżbieta 25 września, 2023 - 6:33 am

Jako okrasy do tych pierogó można użyć pesto zmieszane z jogurtem.

odpowiedź

Zostaw komentarz