Ryba faszerowana w dzwonkach to atrakcyjna potrawa na święta oraz przekąska na różne przyjęcia.
Ingredients
- 1 kg łososia lub szczupaka
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 pieczarki
- kawałek selera
- 1 por
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka ziół do sałatek
- pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
Instructions
Oczyszczoną rybę posmarować wewnątrz majonezem wymieszanym z kolendą i pieprzem naturalnym.
Pokroić w dzwonka.
Marchew, seler i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić w cienkie półplasterki.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki, masę dokładnie wymieszać.
Dzwonka ryby napełnić farszem i spiąć wykałaczkami.
Ułożyć we frytownicy beztłuszczowej lub naczyniu żaroodpornym, wierzch przykryć folią aluminiową.
Piec 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Faszerowane dzwonka ryby można upiec w rękawie do pieczenia.
Podawać udekorowane natką pietruszki lub koperkiem.