568
Boczek gotowany z czosnkiem oraz subtelnie dobranymi przyprawami.
Ingredients
- 1,2 surowego boczku
- 8-9 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziarna ziela angielskiego
- kawałek liścia laurowego
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- 4 ziarenka gorczycy
- sól, pieprz
Instructions
Zagotować wodę z dodatkiem soli i przypraw, dodać przekrojone na połówki ząbki czosnku, włożyć boczek i gotować pod przykryciem w temperaturze 80-90 stopni aż boczek będzie miękki.
Ugotowany boczek wyjąć, owinąć bezbarwną folią spożywczą i włożyć do naczynia z lodowatą wodą.
Wystudzony boczek natrzeć mieszanką 1/3 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy i rozgniecionego z solą ząbka czosnku.
Smaczego!