Karkówka pieczona z ziołami, to aromatyczne mięsiwo smakowite zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Pieczeń z karkówki jest bez azotynów.
- prosty sposób przygotowania mięsa
- pieczenie w rękawie
- łatwy przepis dla amatorów
- pyszne i soczyste mięso
Ingredients
- 1 kg karkówki
- 1 cebula lub 2 łyżeczki suszonej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęsiego smalcu
- ½ łyżeczki wędzonej soli
- ½ łyżeczki zwykłej soli
- 1 łyżeczka macierzzanki (cząbru)
- 2 zmielone jagody jałowca
- zmielone ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki przyprawy do karkówki
Instructions
Karkówkę natrzeć ziołami wymieszanymi z łyżką stopionego smalcu.
Umieścić w rękawie piekarniczymb, szczelnie zawinąć i marynować kilka godzin.
Następnie mięso wyjąć z naczynia, folię zawiązać pozostawiając dużo wolnej przestrzeni.
Folię ponakłuwać w kilku miejscach.
Mięso z folią włożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie można przykryć, co przyśpieszy pieczenie.
Piec około 1,5 godziny w temperaturze 170-180 stopni.
Na kwandras przed końcem pieczenia rozciąć folię, mięso polać łyżką płynnego smalcu i posypać odrobinną suszonego czosnku.
Zwiększyć temperaturę do 240 stopni.
ZOBACZ Pieczona karkówka