Home » Karkówka pieczona z ziołami

Karkówka pieczona z ziołami

by Elżbieta

Karkówka pieczona z ziołami, to aromatyczne mięsiwo smakowite zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pieczeń z karkówki jest bez azotynów.

  • prosty sposób przygotowania mięsa
  • pieczenie w rękawie
  • łatwy przepis dla amatorów
  • pyszne i soczyste mięso
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 1 kg karkówki
- 1 cebula lub 2 łyżeczki suszonej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęsiego smalcu
- ½ łyżeczki wędzonej soli
- ½ łyżeczki zwykłej soli
- 1 łyżeczka macierzzanki (cząbru)
- 2 zmielone jagody jałowca
- zmielone ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki przyprawy do karkówki

Instructions

Karkówkę natrzeć ziołami wymieszanymi z łyżką stopionego smalcu.
Umieścić w rękawie piekarniczymb, szczelnie zawinąć i marynować kilka godzin.

Następnie mięso wyjąć z naczynia, folię zawiązać pozostawiając dużo wolnej przestrzeni.
Folię ponakłuwać w kilku miejscach.
Mięso z folią włożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie można przykryć, co przyśpieszy pieczenie.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 170-180 stopni.
Na kwandras przed końcem pieczenia rozciąć folię, mięso polać łyżką płynnego smalcu i posypać odrobinną suszonego czosnku.
Zwiększyć temperaturę do 240 stopni.

Smaczego!

ZOBACZ Pieczona karkówka

Loading

You may also like

Zostaw komentarz