Pieczona karkówka, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno do kanapek i sałatek. Karkówka jest bardzo smaczna z duszoną cukinią.
Ingredients
- 1,5 kg karkówki
- 6 ząbków czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki rozmarynu
- 1 mały listek laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki gorczycy
- 1,5 łyżeczki soli
Instructions
Mięso ponakłówać nożem na głębokość 2 cm. Natrzeć marynatą i umieścić w lodówce na kilka lub kilkanaście godzin.
Po tym czasie mięso włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec przez półtorej godziny w temp. 180 stopni.
Następnie rozciąć folię i piec 15-20 minut, aby skórka się przyrumieniła.
Notes
Karkówka na ciepło świetnie smakuje z duszoną lub pieczoną cukinią i kaszą jaglaną albo kuskusem, które możemy przygotować pd koniec pieczenia karkówki.
Na pół godziny przed upieczeniem mięsa wstawiamy do pieczenia jedną lub dwie pokrojone w piórka i posolone cebule, po 15 minutach dokładamy pokrojoną w grubsze plastry cukinię, solimy, polewamy łyżką oliwy i pieczemy kolejne 15 minut.
***
Napisz proszę jeśli spodobał Ci się przepis, oraz polub i udostępnij go innym.
Wpadnij po kolejne przepisy.