Roladki śledziowe ze szparagami, to znakomita przekąska na Sylwestra i nie tylko. Dodatek szparagów sprawia, że nabiera ona wykwintności.
Ingredients
- 1 kg łagodnych śledzi marynowanych
*(samodzielnie zamarynowanych lub kupnych dobrej jakości)
- 150-200 g szparagów
- mały słoik marynowanych pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki dobrej gęstej śmietany
- 2 łyżki swojskiego majonezu
- mały pęczek koperku
Instructions
Pieczarki pokroić w plasterki, zostawiając kilka małych sztuk w całości do przybrabia potrawy.
*
Część cebuli pokroić w krążki przeznaczone do dekoracji, a trochę ponad połowę pokroić w piórka.
*
Szparagi pociąć na kawałki wielkości roladek.
*
Pokroić kilka gałązek koperku, zostawiając kilka gałązek do przybrania roladek.
*
Śmietanę wymieszać z majonezem i posiekanym koperkiem, następnie dodać cebulę i pokrojone pieczarki, wymieszać, można przyprawić odrobiną soli i pieprzu.
*
Filety śledziowe można delikatnie rozbić tłuczkiem.
Na każdy filet nałożyć pieczarek z cebulą i majonezem, po 3-4 szparagi i ciasno zwinąć, położyć gaązkę koperku i spiąć wykałaczką.
*
Roladki ułożyć na półmisku, przybrać krążkami cebuli i małymi pieczarkami.
Notes
Całe pieczarki można też położyć na zwinietych roladkach i razem spiąć wykałaczką.
*
Do przybrania możemy użyć kolorowego pieprzu i świeżej żurawiny.