Home » Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką

Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką

by Elżbieta

Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką jest niezwykle pyszne. Czekoladowo – kremowe, z orzeźwiającą galaretką i zatopionymi w niej owocami. To doskonałe ciasto, któremu nie oprze się żaden smakosz. 💖Napisz w komentarzu, jeśli przepis Ci się spodobał.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

BISZKOPT CZEKOLADOWY
- 3-4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2-3 łyżki kakao
- 2 szczypty soli
*
KREM
- 2 szklanki śmietanki kokosowej
- 2 szklanki mleka
- 1-2 łyżki miodu o łagodnym smaku
(akacjowy lub wielokwiatowy)
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
*
GALARETKA
- 2 szklanki soku z truskawek
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 1-2 łyżki miodu
*
OWOCE
- 2/3 szklanki truskawek

Instructions

Z podanych składników upiec biszkopt.
*
Mleko i śmietankę należy mocno schłodzić
*
Żelatynę w dwóch porcjach rozpuścić w gorącej ale nie wrzącej wodzie.
Do przestudzonej żelatyny dodać miód i wymieszać.
*
Śmietankę ubić na puszystą pianę.
Porcję żelatyny połączyć i wymieszać z zimnym mlekiem, gdy lekko stężeje wlewać do śmietanki i razem ubijać.
*
Drugą porcję żelatyny połączyć z sokiem z owoców, wymieszać i odstawić
*
Na upieczony biszkopt wyłożyć krem, następnie pokrojone na połówki truskawki i na wierzch nałożyć tężejącą galaretkę.
*
Ciasto należy schłodzić.

Notes

Dodatek szczypty soli do ciasta sprawia, że nabiera ono intensywniejszego smaku, dzięki temu możemy użyć mniej cukru.
Dodatek odrobiny soli w ciastach i deserach sprawia, że są smaczne nawet ze zmniejszoną ilośćią cukru.
*
Mąka kokosowa nadaje kekkości i puszystości ciastu.
*
Do biszkopta można dodać 1-2 łyżeczki śmietanki kokosowej.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz