Home » Zupa krem ze szpinaku

Zupa krem ze szpinaku

by Elżbieta

Zupa krem ze szpinaku.

„Szpinaku się nie lubi, ale się je, bo od niego człowiek jest zdrowy…”, to fragment piosenki… wiesz czyjej ?

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 400 g szpinaku
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/2 selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 200 ml jogurtu
- olej lniany
- 1 litr bulionu lub wody
- pęczek natki pietruszki
- pieprz ziołowy
- koperek
- sól, pieprz

Instructions

W posolonej wodzie lub bulionie ugotować pokrojone warzywa z dodatkiem koperku i połowy natki pietruszki, na 4 minuty przed końcem gotowania dodać szpinak i 2 posiekane ząbki czosnku.

Zupę zmiksować na gładki krem.

Dodać zmiażdzony z solą ząbek czosnku, jogurt i wymieszać.

Zupę podawać posypaną natką pietruszki i polaną łyżeczką oleju lnianego lub konopnego, z dodatkiem razowego pieczywa.

Do zupy można dodać skwarki z boczku, pokrojony biały, wędzony oscypek lub griliwane pieczarki.

Notes

Olej konopny ze względu na swój specyficzny smak oraz kolor dobrze się komponuje ze szpinakiem.
Warto go używać również do PESTO szpinakowego.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz