Zupa krem ze szpinaku.
„Szpinaku się nie lubi, ale się je, bo od niego człowiek jest zdrowy…”, to fragment piosenki… wiesz czyjej ?
Ingredients
- 400 g szpinaku
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/2 selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 200 ml jogurtu
- olej lniany
- 1 litr bulionu lub wody
- pęczek natki pietruszki
- pieprz ziołowy
- koperek
- sól, pieprz
Instructions
W posolonej wodzie lub bulionie ugotować pokrojone warzywa z dodatkiem koperku i połowy natki pietruszki, na 4 minuty przed końcem gotowania dodać szpinak i 2 posiekane ząbki czosnku.
Zupę zmiksować na gładki krem.
Dodać zmiażdzony z solą ząbek czosnku, jogurt i wymieszać.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki i polaną łyżeczką oleju lnianego lub konopnego, z dodatkiem razowego pieczywa.
Do zupy można dodać skwarki z boczku, pokrojony biały, wędzony oscypek lub griliwane pieczarki.
Notes
Olej konopny ze względu na swój specyficzny smak oraz kolor dobrze się komponuje ze szpinakiem.
Warto go używać również do PESTO szpinakowego.