Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posiłek na obiad i nie tylko. Napisz jeśli spodobał Ci się przepis, polub i udostępnij go innym. 💚
Ingredients
- 6 ziemniaków
- 4 filety marynowanych śledzi
- 2-3 kiszone ogórki
- 1 por
- 1/3 selera lub 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki twarożku
- 2 łyżki oleju lnianego
- pęczek koperku
- sól
Instructions
Ziemniaki upiec w łupinach bez tłuszczu.
*
Śledzie pokroić na kawałki.
*
Seler zetrzeć na tarce, a jeśli używamy selera naciowego pokroić na ciekie plasterki.
Na półplasterki pokroić pora.
*
Przygotować dip z sera, jogurtu, oleju, odrobiny soli i połowy posiekanego koperku.
Dip wymieszać z porem i selerem.
*
Kiszone ogórki pokroić wzdłóż na pół lub na ćwiartki.
*
Ułożyć na talerzu upieczone ziemniaki całe lub pokroić na połówki, kiszone ogoórki, na środek talerza nałożyć dip z selera i pora, na końcu ułożyć śledzie przy krawędzi talerza.
*
Danie posypać resztą posiekanego koperku.
Można polać łyżeczką oleju lnianego.