Tort truskawkowy na zimno 🍰🍓 ❄ 🍓 Przygotujesz go bardzo szybko, jeśli użyjesz gotowych blatów biszkoptowych.
Taki tort truskawkowy na zimno, to must have sezonu truskawkowego.
Można go przygotować z samych truskawek lub w połączeniu np. z borówką czernicą. Znakomity będzie również z samych malin albo poziomek.
Ingredients
BISZKOPT
- 1 gotowy blad biszkoptowy lub biszkopty
*
KREM Z TRUSKAWKAMI
- 200 g truskawek
- 100 g borówki czernicy
- 250 g sera maskarpone
- 150 g serka homogenizowanego
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka galaretki truskawkowej
- 1 łyżka żelatyny
- ½ szklanki wody
- szczypta soli
KREM
- 350 g śmietanki kremówki
- 150 g sera maskarpone
- zagęstnik do śmietany
- ½ szklanki cukru pudru
- szczypta soli
*
DODATKOWO
- ½ szklanki truskawek
- ½ szklanki borówek czernic
- 1/3 szklanki galaretki truskawkowej*
*(przyrządzonej wg. przepisu)
- 1/3 szklanki galaretki jagodowej*
Instructions
Truskawki pokroić na cząstki.
Borówki pozostawić całe.
Rozpuścić w pół szklanki gorącej wody galaretkę z żelatyną. Wystudzić.
Przygotować po 1/3 szklanki galaretki truskawkowej i jagodowej. Połączyć je obje razem i odstawić do schłodzenia.
Oba gatunki sera zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać wystudzoną ale płynną galaretkę, wymieszać mikserem.
Do masy włożyć owoce i wymieszać łyżką, delikatnie, po czym masę od razu wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do stężenia.
W tym czasie ubić śmietankę z maskarpone, zagęstnikiem, cukrem oraz ze szczyptą soli.
Wyłożyć na warstwę truskawkową (zostawiając pół szklanki do dekoracji tortu)wyrównać powierzchnię i schłodzić totr ponownie.
Na wierzch tortu wyłożyć tężejącą, ale w miarę płynną galaretkę, wyrównać. Dorzucić owoce równomiernie na ciasto i całość znowu wstawić do lodówki.
Tort udekorować bitą śmietaną używając rękawa cukierniczego lub choćby przeciętego na rogu woreczka foliowego.
Tort wstawić do lodówki.
Podawać schłodzony.
1 komentarz
„Truskawki w Milanówku…”