Home » Tort truskawkowy na zimno

Tort truskawkowy na zimno

by Elżbieta

Tort truskawkowy na zimno 🍰🍓 ❄ 🍓 Przygotujesz go bardzo szybko, jeśli użyjesz gotowych blatów biszkoptowych.

Taki tort truskawkowy na zimno, to must have sezonu truskawkowego.

Można go przygotować z samych truskawek lub w połączeniu np. z borówką czernicą. Znakomity będzie również z samych malin albo poziomek.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

BISZKOPT
- 1 gotowy blad biszkoptowy lub biszkopty
*

KREM Z TRUSKAWKAMI
- 200 g truskawek
- 100 g borówki czernicy
- 250 g sera maskarpone
- 150 g serka homogenizowanego
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka galaretki truskawkowej
- 1 łyżka żelatyny
- ½ szklanki wody
- szczypta soli

KREM
- 350 g śmietanki kremówki
- 150 g sera maskarpone
- zagęstnik do śmietany
- ½ szklanki cukru pudru
- szczypta soli
*
DODATKOWO
- ½ szklanki truskawek
- ½ szklanki borówek czernic
- 1/3 szklanki galaretki truskawkowej*
*(przyrządzonej wg. przepisu)
- 1/3 szklanki galaretki jagodowej*

Instructions

Truskawki pokroić na cząstki.
Borówki pozostawić całe.

Rozpuścić w pół szklanki gorącej wody galaretkę z żelatyną. Wystudzić.

Przygotować po 1/3 szklanki galaretki truskawkowej i jagodowej. Połączyć je obje razem i odstawić do schłodzenia.

Oba gatunki sera zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać wystudzoną ale płynną galaretkę, wymieszać mikserem.

Do masy włożyć owoce i wymieszać łyżką, delikatnie, po czym masę od razu wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do stężenia.

W tym czasie ubić śmietankę z maskarpone, zagęstnikiem, cukrem oraz ze szczyptą soli.
Wyłożyć na warstwę truskawkową (zostawiając pół szklanki do dekoracji tortu)wyrównać powierzchnię i schłodzić totr ponownie.

Na wierzch tortu wyłożyć tężejącą, ale w miarę płynną galaretkę, wyrównać. Dorzucić owoce równomiernie na ciasto i całość znowu wstawić do lodówki.

Tort udekorować bitą śmietaną używając rękawa cukierniczego lub choćby przeciętego na rogu woreczka foliowego.

Tort wstawić do lodówki.
Podawać schłodzony.

Smaczego!

Loading

You may also like

1 komentarz

Elżbieta 1 czerwca, 2023 - 9:36 am

„Truskawki w Milanówku…”

odpowiedź

Zostaw komentarz