Pizza czosnkowo-pomidorowa, z oliwkami.
Znakomita pizza na super cienkim krucho-drożdżowym cieście.
Smaczna i szybka przekąska.
Pizza czosnkowo pomidorowa z oliwkami, jest daniem jarskim.
![IMG_20221022_165957[468]](https://kulinarneabc.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20221022_165957468-585x585.png)
Ingredients
CIASTO NA PIZZE-2 sztuki
- 3/4 szklanki mąki białej
- 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 100 ml letniej wody lub mleka
- 4 łyżki oliwy
- 15 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
NADZIENIE
- 3 pomidory śliwkowe
- 100 g sera o wyrazistym smaku np. morskiego
- 4 oliwki czarne
- 4 oliwki zielone
- 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku
- 2 szczypty suszonego czosnku
- kilka liści szpinaku lub jarmuż
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Instructions
Przygotować ciasto drożdżowe, odstawić na kwandras, po czym rozwałkować i podpiec 6 minut.
Czosnek drobno pokroić i rozgnieść na tależyku widelcem z odrobiną soli.
Następnie poukładać na ciasto plasterki sera, posmarować roztartym czosnkiem.
Teraz poskładać pomidory pokrojone na plastry i liście szpinaku, również pokrojone w plasterki oliwki.
Całość posypać suszonym czosnkiem oraz szczyptą pieprzu i soli.
Spryskać oliwą w sprayubi wstawić do pieczenia.
Piec 12 minut w średniej temperaturze.
Notes