Home » Pieczona pierś kurczaka

Pieczona pierś kurczaka

by Elżbieta

Pieczona pierś kurczaka. Podana z pieczoną cukinią, szparagami i pomidorami.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 2 piersi kurczaka
- świeży rozmaryn 2-3 gałązki
- świeży tymianek 2 gałązki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek lub tłuszcz drobiowy
- sól, pieprz

Instructions

Wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem.

Piersi kurczaka włóż do rękawa piekarniczego dodaj marynatę i dokładnie wmasuj w mięso. Dodaj gałązki świeżego tymianku i rozmarynu.

Rękaw zwiąż po obu końcach pozostawiając sporo wolnego miejsca.
Mięso odstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Mięso z rękawem włóż do naczynia żaroodpornego.
Rękaw można nakłuć w paru miejscach.

Piec około 1 godziny, w 160-170 stopniach.

Po tym czasie wyjąć naczynie z mięsem, zwiększyć temperaturę do 240 stopni.
Rozciąć rękaw piekarniczy i ponownie wstawić do pieczenia na 10-12 minut.

Notes

Pieczoną pierś kurczaka podawać ułożoną na liściach sałaty z dodatkiem pieczonych warzyw, np. cukini, szparagów, pomidorów, lub inych ulubionych warzyw i dodatków.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz