Pieczona pierś kurczaka. Podana z pieczoną cukinią, szparagami i pomidorami.
Ingredients
- 2 piersi kurczaka
- świeży rozmaryn 2-3 gałązki
- świeży tymianek 2 gałązki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek lub tłuszcz drobiowy
- sól, pieprz
Instructions
Wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem.
Piersi kurczaka włóż do rękawa piekarniczego dodaj marynatę i dokładnie wmasuj w mięso. Dodaj gałązki świeżego tymianku i rozmarynu.
Rękaw zwiąż po obu końcach pozostawiając sporo wolnego miejsca.
Mięso odstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Mięso z rękawem włóż do naczynia żaroodpornego.
Rękaw można nakłuć w paru miejscach.
Piec około 1 godziny, w 160-170 stopniach.
Po tym czasie wyjąć naczynie z mięsem, zwiększyć temperaturę do 240 stopni.
Rozciąć rękaw piekarniczy i ponownie wstawić do pieczenia na 10-12 minut.
Notes
Pieczoną pierś kurczaka podawać ułożoną na liściach sałaty z dodatkiem pieczonych warzyw, np. cukini, szparagów, pomidorów, lub inych ulubionych warzyw i dodatków.