Naleśniki z grzybami i szpinakiem oraz serem feta, to postne i jednocześnie smaczne danie.
Ingredients
NALEŚNIKI:
2 jajka
1,5 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
3 łyżki oliwy
szczypta soli
FARSZ:
400 g grzybów leśnych lub pieczarek
250 g szpinaku
4 ząbki czosnku
150 g sera feta
4 łyżki smalcu gęsiego
sól pieprz
Instructions
Z podanych składników przygotować ciasto na naleśniki. Do ciasta dodać 2 łyżki oliwy a jedną zostawić do smażenia naleśników. Ciasto odstawić i przygotować farsz do naleśników.
Szpinak podsmażyć dodając pokrojony drobno czosnek, sól i pieprz do chwili aż odparuje nadmiar wody.
Następnie pokroić ugotowane uprzednio grzyby lub pieczarki. Podsmażyć na patelni, lekko posolić.
Dodać szpinak i kilka minut razem smażyć.
Dodać pokrojony lub pokruszony ser feta, doprawić i wymieszać.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję nadzienia, zawinąć brzegi do środka. Podawać jeszcze ciepłe.