Mazurk czekoladowy na kruchym spodzie z orzechami włoskimi.
Ingredients
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 szczypty soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki śmietanki
- 2 szczypty soli
DODATKOWO
- 100 g połowek orzechów włoskich
Instructions
Upiec kruche ciasto, formując pół centymetra wyższe krawędzie.
Przygotować polewę czekoladową i wylać na kruchy blat, wyrównać.
Na polewie ułożyć połówki orzechów włoskich.
Notes
Włoskie orzechy można zastąpić np. migdałami, ale ciasto jest najpyszniejsze właśnie z orzechami włoskimi.
Pod polewę czekoladową można posmarować cienką warstwę dżemu wiśniowego.