Home » Mazurek czekoladowy

Mazurk czekoladowy na kruchym spodzie z orzechami włoskimi.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 szczypty soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki śmietanki
- 2 szczypty soli

DODATKOWO
- 100 g połowek orzechów włoskich

Instructions

Upiec kruche ciasto, formując pół centymetra wyższe krawędzie.

Przygotować polewę czekoladową i wylać na kruchy blat, wyrównać.

Na polewie ułożyć połówki orzechów włoskich.

Notes

Włoskie orzechy można zastąpić np. migdałami, ale ciasto jest najpyszniejsze właśnie z orzechami włoskimi.

Pod polewę czekoladową można posmarować cienką warstwę dżemu wiśniowego.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz