Na jakim tłuszczu smażyć ?
Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Odpowiedź jest w zasadzie prosta. Wystarczy wiedzieć dwie rzeczy.
- Rodzaje tłuszczu
- Temperatura topnienia
***
Po pierwsze, co to są i czym się różnią poszczególne tłuszcze tj. nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Otóż tłuszcze wielonienasycone nie nadają się do smażenia ani podgrzewania. Możemy je używać do sałatek, majonezu, dresingu oraz okraszania dań na talerzu, pierogów, zup, kasz, makaronów itp.
Natomiast tłuszcze nasycone i jednonienasycone nadają się do smażenia. Im większa zawartość tłuszczów nasyconych, to można taki tłuszcz wykorzystać do dłuższego smażenia.
Itak smalec ma nieco więcej tłuszczów nasyconych, więc najlepiej się nadaje do dłuższego smażenia. Oliwa exstra virgin ma najwięcej tłuszczów jednonienasyconych, więc bardziej się nadaje do krutszego smażenia.
***
I po drugie jaka jest temperatura dymienia poszczególnych tłuszczy.
Smalec ma temperaturę dymienia około 200 stopni.
Oliwa z oliwek exsta virginma temperaturę dymienia również około 20 stopni. Dlatego nie ma potrzeby używać do smażenia rafinowanej oliwy. Ponieważ oliwa zawiera głównie tłuszcze jednonienasycone około 70 %, następnie tłuszczy nasyconych ma około 20 %, natomiast ma bardzo mało tłuszczy wielonienasyconych, tylko 11%.
Podobny skład tłuszczowy ma smalec. Zawiera około 39% tłuszczów nasyconych, około 50 % to tłuszcze jednonienasycone i 11 % to tłuszcze wielonenasycone.
PODSUMOWANIE
Na jakim tłuszczu smażyć.
- smalec
- oliwa extra virgin
- smalec gęsi
- smalec kaczy
- olej kokosowy