Quiche z rybą brokułem i serem 🥘🥦🍕 Quiche to francuskie danie z kruchego ciasta z wytrawnym nadzieniem. Ja proponuję z pstrągiem i brokułem.
Ingredients
KRUCHE CIASTO
- 2/3 szklanki mąki białej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany / jogurtu
- 80 g masła
- 2-3 szczypty soli
NADZIENIE
- 200 g pstrąga
- 250 g bakłażana
- 80 g sera
- ziarna kolendry
- sól, pieprz
DODATKOWO
- 200 ml chudej śmietany
- 3 jajka
- szczypiorek / koperek
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
Instructions
Przygotować kruche ciasto i podpiec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Brokuł podzielić na różyczki,
Filet pstrąga pokroić w kostkę 1/5-2 cm., posolić i przyprawić kolendrą i pieprzem.
Z sera ukroić kilka cienkich plasterków, a resztę zetrzeć na tarce.
Na kruche ciasto poskładać plastry sera, pokrojoną rybę i różyczki brokuła.
Zalać sosem śmietanowo-jajecznym.
Piec 25 minut w temperaturze 160 stopni.
Upieczoną gorącą qinchę posypać startym serem i posiekanym koprem lub szczypiorkiem.