Home » Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane

by Elżbieta

Ziemniaki faszerowane pieczarkami, wędzonym serem i cebulką. 🍕🍄🧅

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.9/5
( 11 voted )

Ingredients

- 9 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 9 pieczarek
- 150 g wędzonego sera
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- szczypiorek
- sól, pieprz

Instructions

Ziemniaki obgotować 10 minut w posolonym wrzątku z dodatkiem dwóch ząbków czosnku.

Z ziemniaków ściąć wierzchołek, wydrążyć.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić i upiec na suchej patelni przez kilka minut, kolejne kilka minut dusić dodając 2-3 łyżki wody.

Połowę pieczarek pokroić w kostkę, pozostałe w plasterki. Pieczarki wymieszać z łyżką oliwy, posolić i ponowwnie wymieszać.

Ser np. wędzoby oscypek zetrzeć na tarce, wymieszać z pokrojonymi w kostkę pieczarkami,(dwie łyżki sera zostawiając do posypania) cebulą, wydrążoną częścią ziemniaków, szczypiorkiem, śmietaną i pieprzem.

Farsz nałożyć do wydrążonych ziemniaków, na wierzchu poskładać plasterki pieczarek.

Ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia, piec 15-20 minut w średniej temperaturze.

Upieczone ziemniaki posypać startym serem i udekorować listkami pietruszki.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz