Cukinia faszerowana kuskusem, cebulą, jajkiem i serem.
Cukinia faszerowana kuskusem cebulą, jajkiem i serem. Faszerowana cukinia nadzieniem z kuskusu, cebuli, jajek i sera. Bardzo smaczne jarskie danie.
Zobacz Sałatka z cukinią, serem i pomidorem<br>
Ingredients
- 3 cukinie
- 100 g kuskusu
- 2 cebule
- 1 jajko
- 4 łyżki startego parmezanu
- stary ser do posypania z wierzchu
- olej lub oliwa
- sól pieprz
Instructions
Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę posoloną.
Można też podpiec na suchej patelni, następnie dodać nieco wody i/lub oliwy i dusić.
Kuskus wymieszać z cebulą, rozbeltanym jajkiem, wymieszać. Dodać starty ser, sól i pieprz.
Cukinie przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posypać ziołami lub solą i pieprzem; i nakładać farsz. Wierzch posypać serem.
Piec 30-40 minut w zależności od wielkości cukini.
Notes
Zamiast cukini możesz użyć kabaczka.
Kuskus można zastąpić kaszą jaglaną.