Młoda kapusta z zasmażką i wędliną. Bardzo smaczne danie ze świeżej kapusty.
Ingredients
- 1,5 kg świeżej kapusty
- 100 g kiełbasy
- 200 g boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki smalcu
- 2-3 łyżki mąki
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki kminku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Instructions
Kapustę, pokroić i ugotować w lekko posolonej wodzie bez przykrywania, tak aby pozostała nieco jędrna.
W tym czasie upiec w kawałku boczek i kiełbasę.
Kapustę odcedzić, ale zostawić w niej trochę wody.
Pokroić upieczony boczek i kiełbasę i dodać do kapusty. Dodać przyprawy, wymieszać i gotować bardzo powoli.
Na małej patelni roztopić smalec, dodać mąkę i usmażyć na słomkowy kolor. Zasmażkę wlać do kapusty, wymieszać zawartość garnka.
Zagotować kilka minut.
Doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę.
Taka kapusta najlepiej smakuje z chlebem.
Można ją też podać z pieczonymi ziemniakami.