Home » Młoda kapusta z zasmażką i wędliną

Młoda kapusta z zasmażką i wędliną

by Elżbieta

Młoda kapusta z zasmażką i wędliną. Bardzo smaczne danie ze świeżej kapusty.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 1,5 kg świeżej kapusty
- 100 g kiełbasy
- 200 g boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki smalcu
- 2-3 łyżki mąki
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki kminku
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Instructions

Kapustę, pokroić i ugotować w lekko posolonej wodzie bez przykrywania, tak aby pozostała nieco jędrna.

W tym czasie upiec w kawałku boczek i kiełbasę.

Kapustę odcedzić, ale zostawić w niej trochę wody.
Pokroić upieczony boczek i kiełbasę i dodać do kapusty. Dodać przyprawy, wymieszać i gotować bardzo powoli.

Na małej patelni roztopić smalec, dodać mąkę i usmażyć na słomkowy kolor. Zasmażkę wlać do kapusty, wymieszać zawartość garnka.
Zagotować kilka minut.

Doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę.

Taka kapusta najlepiej smakuje z chlebem.

Można ją też podać z pieczonymi ziemniakami.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz