Czekoladowa tarta z gruszkami. Połączenie kruchego ciasta, czekoladowego kremu i soczystych, słodkich gruszek 🍩🍐
Ingredients
SPÓD TARTY
- 120 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g masła / oleju kokosowego
- 1/3 szklanki cukru pudru / 3 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka / wody
- szczypta - dwie soli
MASA CZEKOLADOWA
- 1 duży budyń czekoladowy bez cukru i mleka w proszku
- 1 i 2/3 mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru / 1 łyżka miodu
- dwie szczypty soli
DODATKOWO
- 2 gruszki
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady
Instructions
Z podanych składników upiec spód tarty.
Ugotować i wystudzić budyń.
Gruszki obrać pokroić w w ósemki i upiec.
Na spód tarty nałożyć masę budyniową, następnie cząstki upieczonych gruszek.
Na wierzch tarty zetrzeć czekoladę.
Notes
Dodatek odrobiny soli, nadaje bardziej wyrazisty smak i pozwala zmniejszyć ilość cukru.
Dodatek soli jest szczególnie porządany do ciast i deserów czekoladowych.