Smaczna i dekoracyjna tarta ze szpinakiem i fetą. Tarta z jajkami wewnątrz farszu, pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczna. Możesz ją przygotować z ciasta francuskiego lub półkruchego.
Zobacz także przepis na podobną tartę z dużą ilością sera ricotta.
Ingredients
CIASTO
1 opakowanie ciasta francuskiego
Lub ciasto półkruche
NADZIENIE
- 500 g szpinaku
- 150 g sera feta
- 7 jajek
- 3,5 g wędzonego sera - opcjonalnie
- 1 cebula dymka
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki jasnego sezamu
- pół szklanki śmietany lub mleka
- pół pęczka natki pietruszki
- pół garści świeżej bazyli
- 2 gałązki tymianku
- 2 łyżki oliwy
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
Instructions
Ciasto rozwałkować na 1,5 cm. ułożyć w natłuszczonej i posypanej otrębami tortownicy. Zrobić w cieście pięć niewielkich wgłębień i wbić w nie jajka.
Wstawić do pieca i podpiec 6-7 minut.
Podsmażyć 3 minuty na oliwie pokrojoną cebulę z czosnkiem, posolić, dodać szpinak, pieprz u półszklanki śmietany, dusić kilka minut.
Przestudzony szpinak wymieszać z jajkiem, śmietaną, serem i ziołami ( część listków zostawić do dekoracji) nałożyć na tartę.
Masę szpinakową nałożyć na ciasto. Do sześciu malych pojemniczków wbić po jednym jajku.
Za pomocą łyżki robić wgłębienia w masie szpinakowej i umieszczać po jednym jajku.
Zetrzeć drugą część ciasta na tarce na wierzch i piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Upieczoną tatrę posypać wędzonym serem, sezamem i świeżymi ziołami
Notes
Tartę można przygotować w inny sposób.
Jajka ugotować na półmiękko 6 minut powoli, żeby woda tylko leciutko kipiała, wtedy białko nie będzie twarde, będzie delikatne, a żółtko zdąży się ugotować.
Tak przygotowane jajka ułożyć na podpieczony spód, obłożyć masą szpinakową i upiec.
Zobacz Tarta ze szparagami light