Smaczna i dekoracyjna tarta ze szpinakiem i rikottą.
Ingredients
CIASTO
1 opakowanie ciasta francuskiego
Lub ciasto półkruche
NADZIENIE
- 300 g szpinaku
- 150 g sera rikotta
- 7 jajek
- 3,5 g wędzonego sera - opcjonalnie
- 1 cebula dymka
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki jasnego sezamu
- pół szklanki śmietany lub jogurtu
- pół pęczka natki pietruszki
- pół garści świeżej bazyli
- 2 gałązki świeżeho tymianku
- 2 łyżki oliwy
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
Instructions
Ciasto rozwałkować na 1,5 cm. ułożyć w natłuszczonej i posypanej otrębami tortownicy. Zrobić w cieście pięć niewielkich wgłębień i wbić w nie jajka.
Wstawić do pieca i podpiec 6-7 minut.
Podsmażyć 3 minuty na oliwie pokrojoną cebulę z czosnkiem, posolić, dodać szpinak, pieprz u półszklanki śmietany, dusić kilka minut.
Przestudzony szpinak wymieszać z jajkami, serem i ziołami ( część listków zostawić do dekoracji).
Masę szpinakową nałożyć na ciasto, resztę ciasta zetrzeć na tarce na wierzch i piec 15-20 minut w temp. 130 stopni.
Upieczoną tatrę posypać wędzonym serem, sezamem i świeżymi ziołami
Notes
Tartę można przygotować w inny sposób.
Jajka ugotować na półmiękko 6 minut powoli, żeby woda tylko leciutko kipiała, wtedy białko nie będzie twarde, będzie delikatne, a żółtko zdąży się ugotować.
Tak przygotowane jajka ułożyć na podpieczony spód, obłożyć masą szpinakową i upiec.