Tarta ze szparagami light
Tarta ze szparagami light, pieczoną cebulą, oliwkami i serem.
Użyłam sera grana padano.
Mąkę najlepiej wybrać razową lub mieszankę razowej i białej.
Moja tarta ze szparagami jest w wersji light, bo zamiast śmietany użyłam jogurtu.
Możesz dorzucić na wierzch pokrojone czarne oliwki lub suszone pomidory.
Ingredients
CIASTO
- 1 szklanka mąki białej
- ½ szklanki mąki razowej
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
NADZIENIE
- 200 g szparagów
- 1 cebula
- 150 g sera grana padano
- 2 jajka
- 1 szklanka gęstego jogurtu
- 2 szczypty pieprzu ziołowego
- kilka czarnych oliwek
- sól, pieprz
Instructions
Szparagi zblanszować i wystudzić.
Cebulę pokroić w plastry, posolić i upiec.
Przygotować ciasto
Pieczemy aż brzegi ciasta będą wyraźnie zrumienione.
Upieczoną tartę posypujęmy pokrojonymi oliwkami i natką.
Notes