155
Prawdziwa zupa serowa na bazie sera ementaler i gruere oraz białego wina, podana z grzankami z pieczywa i grilowanych warzyw.
Ingredients
- 250 g sera gruyere
- 250 g sera ementaler lub appenzeller
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki bulionu wygotowanego z cebuli
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
Instructions
Do naczynia na fondue włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i dwie szczypty soli, wymieszać.
Bulion wymieszać z mąką, podgrzać do zagotowania, dolać wino. Zmniejszyć płomień i dodać pokrojony ser i powoli pogrzewać mieszając do czasu rotopienia się sera.
Przyprawić gałką muszkatołową i białym pieprzem.
Do zupy serowej można podać grzanki z chleba, grilowanych warzyw, dobrej kiełbasy lub boczku.
Smaczego!