Home » Zupa szczawiowa z serem topionym

Zupa szczawiowa z serem topionym

by Elżbieta

Zupa szczawiowa z serem topionym, to wiosenna lekka zupa. 🍵🌿

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 600 g świeżego szczawiu
- 3 ziemniaki lub bataty
- 2 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego z szynką
- ½ szklanki słodkiej śmietany
- bulion lub woda
- sól, pieprz

Instructions

Do garnka wlać wodę lub bulion, dodać pokrojone ziemniaki lub bataty i ząbki czosnku.
Posolić i gotować do miękkości.
Można dodać nieco natki koperku lub mieszanki ziół do sałatek.

Dodać drobno posiekany szczaw i gotować do miękkości.

Teraz topiony ser i prawie nie gitując, mieszamy zupę do rozpuszczenia się sera.

Zupę możemy zmiksować na gładki krem.

Na końcu dodajemy słodką śmietanę i mieszamy, nie gotujemy już, tylko podgrzewany zupę.

Zupę na talerzu posypać natką koperku.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz