Domowa czekolada 🍩jest niezwykle prosta do przyrządzenia. Potrzeba tylko kilku składników, aby powstała czekolada o jakiej zamarzysz. 🍫🤎
![IMG_20230131_065946[862]](https://kulinarneabc.pl/wp-content/uploads/2023/01/IMG_20230131_065946862-585x585.png)
Ingredients
- 100 g surowych nasion kakao
lub kakao w proszku
- 100 g masła kakaowego lub zwykłego
- mleko w proszku - opcjonalnie
- kilka łyżek mleka/wody
- 50 g cukru pudru
- 3 szczypty soli
EWENTUALNE DODATKI
- orzechy
- kandyzowane owoce
- rodzynki
- wiórki kokosowe
Instructions
Zmielone kakao wymieszać z cukrem pudrem, solą i kilkoma łyżkami letniego mleka lub wody na gładki gęsty krem.
Dodać masło o powoli podgrzewać, mieszając, nie gotować.
Czekoladę wylać równą warstwą na tacę lub do specjalnej foremki wyłożonej bezbarwną folią spożywczą.
Notes
Dodatek soli do czekolady sprawia, że jej smak jest bardziej intensywny i wyrazisty.
DOMOWA CZEKOLADA z dodatkiem soli będzie smaczniejsza, nawet ze zmniejszoną ilością cukru.