Home » Domowa czekolada

Domowa czekolada

by Elżbieta

Domowa czekolada 🍩jest niezwykle prosta do przyrządzenia. Potrzeba tylko kilku składników, aby powstała czekolada o jakiej zamarzysz. 🍫🤎

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 100 g surowych nasion kakao
lub kakao w proszku
- 100 g masła kakaowego lub zwykłego
- mleko w proszku - opcjonalnie
- kilka łyżek mleka/wody
- 50 g cukru pudru
- 3 szczypty soli

EWENTUALNE DODATKI
- orzechy
- kandyzowane owoce
- rodzynki
- wiórki kokosowe

Instructions

Zmielone kakao wymieszać z cukrem pudrem, solą i kilkoma łyżkami letniego mleka lub wody na gładki gęsty krem.

Dodać masło o powoli podgrzewać, mieszając, nie gotować.

Czekoladę wylać równą warstwą na tacę lub do specjalnej foremki wyłożonej bezbarwną folią spożywczą.

Notes

Dodatek soli do czekolady sprawia, że jej smak jest bardziej intensywny i wyrazisty.

DOMOWA CZEKOLADA z dodatkiem soli będzie smaczniejsza, nawet ze zmniejszoną ilością cukru.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz