Łosoś ze szparagami i kopekowym sosem
Łosoś duszony z koperkiem i przyprawami, z dodatkiem szparagów i sosem koperkowym. To lekkie i wykwintne danie. Podajemy z całymi ziemniakami z wody, okraszonymi masłem.
Ingredients
- 6 ziemniaków
- 1,5 łyżeczki masła
- 1 ząbek czosnku
- sól
*
- 300 g fileta łososia
- 1 łyżeczka koperku
- 1/3 łyżeczki zmielonych nasion kolendy
- 2 łyżeczki masła
- szczypta tymianku
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
SOS KOPERKOWY
- 1,5 szklanki mleka lub bulionu
- duży pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 kopiate łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Instructions
Filet łososia natrzeć solą i przyprawami, odłożyć na 2-3 godziny.
Ziemniaki ugotować w posolonym wrzątku z dodatkiem przekrojonego ząbka czosnku.
Ugotowane okrasić masłem, można posypać odrobiną suszonego czosnku i/lub cebuli.
Filet łososia przekroić na dwie porcje, umieścić w patelni lub rondlu, wlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 12 minut, odwrócić na drugą stronę i dusić kolejne 10 minut.
Woda prawie wszystka powinna odparować, wykładamy na filet 2 łyżeczki masła i przykrywamy.
Do rondelka dajemy 3 łyżki masła i 2 łyżki mąki i robimy zasmażkę, krótko do uzyskania słomkowego koloru. Zasmażka powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wlewamy po trochę mleka mieszając do uzyskania gładkiego sosu, odajemy przyprawy i gotujemy 6 minut. Dodajemy posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotujemy 2-3 minuty.