Przepyszne ciasto czekoladowo-kawowo-waniliowe bez pieczenia, z leciutką pianką czekoladową, następnie kawową i waniliową oraz polewą z prawdziwej czekolady.
Ingredients
WARSTWA CZEKOLADOWA
- 200 g serka maskarpone
- 1,5 szklanki śmietanki
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- szczypta soli
WARSTWA KAWOWA
- 200 g serka maskarpone
- 1,5 szklanki śmietanki
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki miodu
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- szczypta soli
WARSTWA WANILIOWA
- 200 g serka maskarpone
- 1,5 szklanki śmietanki
- 3 łyżeczki cukru z wanilią
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1-2 krople aromatu śmietankowego
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki żelatyny
POLEWA CZEKOLADOWA
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
Instructions
Żelatynę namoczyć w 2/3 szklanki gorącej wody i podzielić na 3 równe części.
WARSTWA CZEKOLADOWA
Śmietankę zmiksować z maskarpone, cukrem i szczyptą soli, dodać kakao wymieszane w 4 łyżkach wody i wtstudzoną żelatynę, wymieszać mikserem, masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej bezbarwną folią spożywczą, schłodzić.
WARSTWA KAWOWA
Śmietankę zmiksować z maskarpone, cukrem i szczyptą soli, dodać kawę rozpuszczalną rozmieszaną z dwiema łyżkami wody i miodem, wyłożyć na warstwę czekoladową, schłodzić.
WARSTWA WANILIOWA
- Zmiksować śmietankę z maskarpone, cukrem i cukrm waniliowym, dodać aromat śmietankowy i żelatynę, wymiesząć mikserem. Masę wyłożyć na warstwę kawową i wstawić do schłodzenia.
Czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu z dodatkiem i 3 łyżek wody, następnie dodać masło i cukier, ogrzewać mieszając do połączenia składników.
Zimną polewą polać ciasto.
5 komentarzy
Napisz proszę w komentarzu jak oceniasz mój przepis.
Jakie ciasta chcesz znależć w przyszłości na moim blogu?
Pięknie wygląda to ciasto.
Podoba mi się
Miło mi. Dziękuję za komentarz i zapraszam do przeglądania nowych przepisów.