Ciasto czekoladowe ganache. Wspaniałe ciasto, smaczne i efektowne. Polecam miłośnikom czekoladowych smaków i ciast z kremem.
Zobacz inne bardzo efektowne i niezwykle smaczne ciasto czekoladowo kawowe bez pieczenia.
Ingredients
BISZKOPT KAKAOWY
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 budyń czekoladowy 64 g
- 100 g stopionego masła
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
KREM GANACHE
- 200 g czekolady deserowej
- 500 g śmietanki kremówki
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 500 g maskarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka żelatyny
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 g maskarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- 150 g białej czekolady
- 3 łyżki wody
- łyżeczka żelatyny
- szczypta soli
Instructions
BISZKOPT
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, teraz dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Do masy jajecznej przesiewany mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy stopione ale chłodne masło i rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy i wlewamy ciasto do prostokatnej blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy 35 minut.
KREM GANACHE
Śmietankę podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści czekolada. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Posmarować masą wystudzony biszkopt.
KREM CZEKOLADOWY
Ubić mikserem maskarpone ze śmietanką cukrem i szczyptą soli dodać roztopioną zimną czekoladę, wymieszać i dodać rozpuszczoną zimną żelatynę, wymieszać.
PRZYGOTOWAĆ KREM ŚMIETANKOWY
Znowu zmiksuj maskarpone ze śmietanką i szczyptą soli na puszystą masę następnie dodaj stopioną zimną białą czekoladę, wymieszaj, dodaj rozpuszczoną żelatynę i znowu wymieszaj masę.
Teraz na krem ganache nałóż 1/4 masy czekoladowej, odstaw na kilka chwil do zamrażalnika.
Następnie nałóż krem śmietankowy. Znowu wstaw do schłodzenia.
Teraz nałóż pozostały krem czekoladowy.
Ciasto wstawić do lodówki na około godzinę.
Notes
- Do kremu czekoladowego możesz dodać odrobinę alkoholu.