Sernik z musem jagodowym. Pyszny sernik jagodowy na kruchym czekoladowym spodzie z owocowym musem. Bardzo smaczne ciasto.
Podobne ciasto Sernik czekoladowo malinowy
Jeśli twoim ulubionym ciastem jest sernik to może zainteresuje cię sernik wiedeński albo sernik kajmakowy.
Ingredients
KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 500 g sera
- 250 g maskarpone
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- pół szklanki cukru
- 50 g białej czekolady
- szczypta soli
MASA JAGODOWA
- 3 szklanki przecieru z jagód
- 1 szklanka wody
- 2 budynie jagodowe 40 g
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 200 g maskarpone
- szczypta soli
Instructions
Zagnieść ciasto kruche, umieścić w lodówce na 30 minut. Rozwałkować na okrągły kształt, włożyć do tortownicy i podpiec 15 minut.
Ser zmielić dwukrotnie lub przetrzeć przez sito.
Maskarpone ubić z żółtkami na gładki krem, dodać ser i startą na tarce czekoladę, znowu zmiksuj. Teraz dodaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Masę serową nałóż na podopieczne ciasto czekoladowe i wstaw do pieczenia na 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ugotować budyń. Do garnka wlać pół szklanki wody i przecier z jagód, dodać cukier i 2 łyżki masła, zagotować.
Wymieszać pół szklanki wody z budyniem i mąką, wlać do gorącego ale nie wrzącego mleka. Cały czas mieszając. Gotować przez kilka minut.
Odstawić budyń do ostygnięcia, na wierzch dać łyżeczkę masła,to nie powstanie skórka
Wystudzony budyń zmiksować z maskarpone.
Wyłożyć na warstwę serową gdy ciasto już ostygnie.
Ciasto jagodowe udekorować jagodami, malinami i listkami mięty.
Zobacz Ciasto jagodowe<br>