Kwas chlebowy, znakomity, orzeźwiający napój. Nie za słodki, musujący, doskonale gasi pragnienie. Kwas chlebowy to alternatywa dla kolorowych napojów. W dodatku skutecznie gasi pragnienie. Warto przygotować ten napój szczególnie latem lub ilekroć mamy czerstwy chleb. Napój przygotowuje się bardzo prosto. Po dwóch, trzech dniach jest gotowy do spożycia. Później należy trzymać kwas w chłodnym miejscu, lodówce a najlepiej w glinianych dzbankach. Gliniane naczynia, utrzymują napoje w temperaturze o kilkanaście stopni niższej niż temperatura otoczenia.
Z suchego chleba można przygotować nie tylko ten pyszny napój chlebowy, ale np. grzanki do zupy szczególnie ziemniaczanej, bułkę tartą lub chleb zapiekany z serem, boczkiem i pieczarkami. Przepis jest tutaj.
A teraz już zapraszam do przepisu.
Ingredients
- 500 g czerstwego, suchego chleba razowego
- 300 g chleba żytniego
- 6 litrów wody
- 250 g cukru
- 30 g drożdży
Instructions
Chleb pokroić w kostkę, czerstwy chleb pokroić lub pokruszyć.
Do naczynia z chlebem wlać przegotowaną ciepłą wodę z dodatkiem cukru i drożdży.(drożdże najpierw rozpuścić w pół szklanki wody)
Naczynie np. szklany słój pozostawić przykryty ściereczką w temperaturze pokojowej tak koło 24 stopni Celsjusza, podobnie jak kieszonki. Jeśli temperatura otoczenia jest wyższa to można słoik wstawic do dużego garnka z zimą wodą. Zapobiegnie to zbyt szybkiej fermentacji.
Napój po trzech dniach należy przechodzić przez sito wyłożone muślinem.
Teraz kwas chlebowy jest gotowy do spożycia.
Możemy go przechowywać w lodówce, lub chłodnej spiżarni.
Do bieżącego spożycia mozna kwas przelać do glinianego dzbanka. Dzięki temu napoj będzie bardzo zimny,bez trzymania w lodówce.
Notes
Do kwasu chlebowego można dodać kilka łyżek słodu. Napój będzie ciemiejszego koloru z nutą goryczki.
Inną opcją jest dodanie owoców.