Home » Kwas chlebowy

Kwas chlebowy

by Elżbieta

Kwas chlebowy, znakomity, orzeźwiający napój. Nie za słodki, musujący, doskonale gasi pragnienie. Kwas chlebowy to alternatywa dla kolorowych napojów. W dodatku skutecznie gasi pragnienie. Warto przygotować ten napój szczególnie latem lub ilekroć mamy czerstwy chleb. Napój przygotowuje się bardzo prosto. Po dwóch, trzech dniach jest gotowy do spożycia. Później należy trzymać kwas w chłodnym miejscu, lodówce a najlepiej w glinianych dzbankach. Gliniane naczynia, utrzymują napoje w temperaturze o kilkanaście stopni niższej niż temperatura otoczenia.

Z suchego chleba można przygotować nie tylko ten pyszny napój chlebowy, ale np. grzanki do zupy szczególnie ziemniaczanej, bułkę tartą lub chleb zapiekany z serem, boczkiem i pieczarkami. Przepis jest tutaj.

A teraz już zapraszam do przepisu.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz